Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2023. November 02. 05:03, csütörtök | Helyi

SZÜRETI FELVONULÁS

SZÜRETI FELVONULÁS

A szüretelők már megtették a magukét, a pincékben forr a bor. Évszázadokon át a szőlő betakarítását felvonulással, szüreti bállal ünnepelték nem csak a kistelepüléseken, de a mezővárosokban is.

A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda diákjai a hagyományok alapján törték meg a város csendjét, amikor megrendezték szüreti felvonulásukat.

A szőlő betakarítása évszázadok óta a mezőgazdaság egyik meghatározó időszaka. Ugyanolyan fontossággal bír, mint az aratás. Ennek megfelelően már a régi korokban is megadták a módját a szüretnek. A tizennyolc- tizenkilencedik században is meghatározott kezdete volt: az Alföldön Szent Mihály napján, szeptember 29-én kezdődött és október 28-ig tartott. Tokajban viszont éppen akkor kezdődött.

FÖLDVÁRINÉ SIMON ILONA igazgató:
Minden osztály egy madárijesztő elkészítésével készült a szülők segítségével. Utána pedig játékokkal, dalokat gyűjtöttek, énekelni fognak, mondókázni. Természetesen van kisdobosunk és lesz kikiáltó is. Úgy, ahogy a népi hagyományokban ez meg van írva.

A kisebb szőlőbirtokkal rendelkezők kalákában dolgoztak: rokonok, barátok segítettek a munkálatokban. A nagybirtokosok jellemzően meg sem jelentek a szüreten, a vincellér irányította a szedést, a feldolgozást és a tárolást is.

A szüret, az újbor ünneplése szinte kivétel nélkül szüreti bállal zárult- ezeknek is megvolt a jól körülhatárolható szabályrendszere. Szabályozták például azt is, hogy az iparosok és a gazdák külön- külön tartották szüreti mulatságukat. A mulatságból a gyerekek is kivehették részüket, a református iskolában is népi játékokkal: dióveréssel, kukoricamorzsolással folytatódott a szüreti nap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 20:29, csütörtök | Helyi

Teltházas lakossági fórum Karcagon

A Robert Fico elleni merénylet is arra világít rá, hogy a békepártiságért áldozatokat kell vállalni...

2024. Május 16. 16:00, csütörtök | Helyi

ÜLÉSEZETT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Megtartotta munkaterv szerinti ülését a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete.

2024. Május 16. 13:00, csütörtök | Helyi

A VÁDLOTT SZERINT EGY IDEGEN TETTE

Egy rejtélyes idegent emleget a karcagi gyilkosság vádlottja. Azt mondja, nem ő követte el a gyilkosságot, hanem egy ismeretlen személy.

2024. Május 16. 11:00, csütörtök | Helyi

ELBALLAGTAK A „VARRÓSOK”

Elballagtak a Karcagi Szakképzési Centrum, Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium végzős diákjai.