Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 26. 05:03, csütörtök | Helyi

TERMÉSZETVÉDELEM

TERMÉSZETVÉDELEM

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, és nem lehet eléggé hangsúlyozni mind a partifecskék, mind a molnárfecskék védelmének fontosságát.

A fészekrakás, a fiókák biztonságos kiköltése a biztosítéka a fennmaradásnak, és remélhetőleg a fajok egyedszáma növekedésének is.

Az ügyésznek lehetősége van a természet és a környezet védelmével összefüggésben közérdekű keresetet indítani a jogsértő tevékenységtől eltiltás és az okozott kár megtérítése érdekében.

Megyénkben az egyik legnagyobb fecskepusztulást előidéző ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség felperesként 2020 májusában – miután az elkövetőt büntetőeljárás keretében a bíróság már felelősségre vonta – keresetet nyújtott be a Szolnoki Törvényszékre egy teljes partifecske költőtelep megsemmisülése okán.

Tiszabura belterületén egy nagyobb területű homokos földdepóban 2017 tavaszán partifecskék költőtelepet alakítottak ki, melyben összesen 301 pár védett partifecske pár költött.

A perbe vont férfi tudta, hogy a földdepóban partifecskék fészkelnek, ennek ellenére 2017 júniusában egy homlokrakodó munkagéppel a földdepónak abból a részéből, ahol a költőüregek voltak 14 mᶟ földet lebontott és elszállított. Ezzel a földdepó egyik oldalán lévő költőtelepet teljes egészében megsemmisítette és elpusztított legalább 274 partifecskét. Mire a természetvédelmi tájegységvezető odaért, őt már csak a megsemmisült költőtelep és a fészkeiket riadtan kereső fecskék látványa fogadta.

A költőtelep lerombolása idején a fiókák már kikeltek, a költőtelep az etetési fázisban tartott. Az ügyben felhasznált szakértői vélemények rámutattak arra, hogy a partifecskék elmúlt évtizedben tapasztalható drasztikus állománycsökkenése drámai hatással van a faj populációjára, így minden egyes fészektelep pusztulása, pusztítása veszélyezteti a faj állományának fennmaradását.

A főügyészség keresetében a védett állatokra vonatkozó, természetvédelmi jogszabályokat sértő tevékenységtől való eltiltást kért, valamint, hogy az okozott kár, azaz 13.700.000 forint megfizetésére kötelezze a bíróság a telepet leromboló férfit és munkáltatóját.

A Szolnoki Törvényszék ítéletében eltiltotta az alpereseket a természetvédelmi jogszabályokat sértő tevékenységektől, ugyanakkor a kártérítés mértékét különös méltánylást érdemlő körülmények folytán mérsékelte, így csak 6.850.000 forint megfizetésére kötelezte őket. A főügyészség a kártérítés mérséklésével nem értett egyet, ezért fellebbezéssel élt a Szegedi Ítélőtábla felé, így az ügy még nem fejeződött be jogerősen, az Ítélőtáblán idén nyáron lesz az ügyben tárgyalás.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2021 decemberében újabb keresetet nyújtott be a Szolnoki Törvényszékre egy túrkevei férfivel szemben, mert a férfi a harmadik emeleti lakásának erkélye fölötti ablakpárkányáról egy, az ablak fölötti párkányról pedig kettő molnárfecske fészket vert le. Összesen 12 védett molnárfecske fióka az erkélyre esett, ahonnan a férfi a fiókákat a fészkekkel együtt leseperte, ledobálta az erkélyről. Az esés következtében 6 fecskefióka elpusztult. Ebben az ügyben lakossági bejelentés alapján értesült a Természetvédelmi Őrszolgálat az esetről. Az életben maradt fiókákról a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai gondoskodtak. A fecskefészkeket leverő férfit természetkárosítás bűntette miatt büntetőeljárásban is marasztalták.

A főügyészség a keresetében kérte a természetvédelmi jogszabályokat sértő tevékenységtől való eltiltást, illetve, hogy a férfi a 6 fecskefióka eszmei értékével egyenlő, 300.000 forint kártérítést fizessen meg. Ebben az ügyben még nem született első fokon ítélet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.

2024. Április 23. 09:33, kedd | Helyi

ITTASAN KERÉKPÁROZOTT, TÖBBSZÖRÖS CSONTTÖRÉS LETT A VÉGE

A Szolnoki Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat azzal a 28 éves törökszentmiklósi férfival szemben, aki ittasan, élettársát a csomagtartóra ültetve kö

2024. Április 22. 16:09, hétfő | Helyi

KIHASZNÁLTA JÓHISZEMŰSÉGÉT

Egy 27 éves tiszapüspöki nő több alkalommal kért pár ezer forintot az idős helybélitől. Az utolsó alkalom azonban nem várt fordulatot vett, és rablás lett a vége.