Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. November 15. 08:20, hétfő | Helyi

TISZASZENTIMREI FEJLESZTÉSEK

TISZASZENTIMREI FEJLESZTÉSEK

Koczurné Tóth Ibolya Tiszaszentimre polgármestere arról beszélt televíziónknak, hogy mit jelent a település számára a Magyar Falu Program és milyen lehetőségeket biztosított községük számára.

Üdvözlöm Koczorné Tóth Ibolyát, Tiszaszentimre polgármester asszonyát. Mit jelent az ön számára, mit jelent a településük számára a Magyar Falu Program?

- 2018-ban hirdette meg Magyarország kormánya a Magyar Falu Programot. Ötezer fő lakosságszám alatti települések számára. 2874 ilyen település van, ahol a lakosságszám ötezer alatti, és közötte Tiszaszentimre. Amikor Gyopáros Alpár kormánybiztos úr 2018-ban először beszélt erről a programról, már akkor úgy éreztem, hogy ez a falu program, ez kistelepülések számára lett kitalálva.

A kormánynak a célkitűzése ezzel a programmal azonos a kistelepülések önkormányzatainak, a településvezetőknek a céljaival, hiszen mi is azt szeretnénk, ha a településen meg tudnánk tartani a lakosságszámot, talán növekedne a lakosságszám, javítani szeretnénk az itt élők életminőségén. Szeretnénk olyan környezetet, amely vonzóvá teszi a vidéki életet, településünket az itt élők, a letelepedni akarók, az idelátogatók számára. Szeretnénk mi is biztosítani az itt élő emberek számára, hogy az alapvető szükségleteiket kielégítsék, közszolgáltatásokhoz hozzájussanak, hogy ezeknek meg tudjunk felelni, ezeknek a feladatoknak eleget tudjunk tenni, ezekhez fejleszteni kell. Ezt kínálja számunkra a magyar falu program, a kistelepülések problémáira, gondjaira keres megoldást.

Amikor először hallottam, mondom 2018-ban, hogy a következő évben 150 milliárd forint fog rendelkezésre állni. Olyan hihetetlennek tartottam, hogy ebből 75 milliárdra mi önkormányzatok, egyházak pályázhatunk, majd a másik 75 milliárdból pedig a kormány a mellékutakat fogja megjavítani. Picit hihetetlennek tűnt, de ahogy kijött a pályázat, mi is buzgón nekifogtunk, készültünk, mindenre pályázunk, amíg azért végig nem gondoltam, hogyha minden egyes részterületen megcélozzuk a maximumot, akkor hogy lehet azt 2874 település számára elosztani. Tehát az első dolog, hogy végig kellett gondolni, mértéket kell tartani, hiszen ha ez minden évben folytatódni fog, akkor lehet szakaszolni ezeket a projektötleteket, mondjuk egy járdaépítést, egy új építést, és nagy örömünkre 2020-ban már 200 milliárd állt rendelkezésre. Ebben az évben már 250 milliárd, felére pályázhattunk, tehát növekszik ez az összeg. Múlt héten olvastam a Magyar Közlönyben, hogy október 5-én kormányhatározat döntött arról, hogy további 28,5 milliárd forinttal nő ez az összeg, amit fordíthatnak a kistelepülésekre, fejlesztésére. Ebből különösen tetszett nekem az, hogy 3,5 milliárd forint el lesz különítve arra, hogy 2022-ben is folytatódni fognak a mellékutak felújításai, és ezeknek az előkészítésére. Tehát ez nagyon kellemes zene fülemnek és szememnek, ahogy láttam és olvastam, hogy folytatódni fognak a mellékutaknak a felújításai.

Miért különleges ez a program? 2006 óta vagyok településvezető. Korábban is nagy intézmény vezetője voltam, és soha ilyen konkrét, a helyi problémákra megoldást kereső pályázati lehetőség nem volt. Mire gondolok konkrétan? Legelőször is a legfontosabb az, hogy száz százalékos támogatottságú. Egy ilyen kis település, mint mi vagyunk. De ismerem a szomszédos települések gondjait, Tiszaderzstől, Tiszaszőlős, Tiszaörs, Igar, Nagyivánig hasonló helyzetben vagyunk. A mi bevételünk nem sok. Az állami támogatáson túl például Tiszaszentimrén 30 millió forint adóbevétellel számolhatunk. Itt nincsenek multik, tőkeerős vállalkozások. Szeretnénk mi ide Tesco-t bármit, de azt tudomásul kell vegyük, hogy nem. Minden erőfeszítést megteszünk. Önök voltak nálunk, látták a közfoglalkoztatási programot. Minden lehetőséget megragadunk. Gazdálkodunk 84 hektáron. 34 hektár saját tulajdonunk, a többi bérlemény. Körülbelül 10 millió forint bevételünk ebből is van, de akkor sem tudunk versengeni, és nem is akarunk, mert ez nem verseny, de nem tudunk olyan pályázatokat beadni, ahol 20-30 százalékos önerőt.kell biztosítani. Tehát ennek a programnak az a legfontosabb eleme, hogy száz százalékos támogatottságú. A másik, hogy rendkívül gyors. Mire gondolok? Ha pályázunk, és egy nyertes pályázatot aláírunk. Az aláírást követően öt napon belül a számlánkon van a megpályázott összeg. Ez nem csak nekünk fontos, hanem fontos a kezdő vállalkozóknak, kevésbé tőkeerős vállalkozásoknak, kezdőknek. Ők is azonos eséllyel tudjanak indulni, hiszen nem utófinanszírozottak ezek a pályázatok. Rugalmasak, rendkívül rugalmas, mindig az aktuális problémákra keres megoldást. Konkrétan mire gondolok? Talán ilyen kis településen az utak problémája mellett, a rossz utak állapota mellett a kóbor kutyák kérdése az egy nagyon kardinális kérdés. Örültem, hogy a Magyar Falu Program keretében a felelős kutya tartása is lehetett pályázni. Önkormányzatunk is pályázott kutyák ivartalanítására, védőoltására, chippel való ellátására. Szintén zseniális és csodálatos ötlet volt az állami ingatlanok önkormányzati tulajdonba adása. Olyan állami ingatlanokról van szó, amely az állami feladatellátáshoz már nem kell. Az önkormányzatok közigazgatási területén találhatóak, és ezeket mi ingyen megkaphatjuk. Egy ilyen ingatlanunk van. Nekem már van elképzelésem, de ezt most nem osztom meg, mert megvárom, hogy a kollégáknak, képviselőtársaimnak milyen elképzelései vannak, hátha van jobb ötlet, és akkor ezt az ingatlant akkor fogjuk eldönteni, hogy hogyan hasznosítsuk.

Fokozatosan bővül a Magyar Falu Program. Minden évben van új elem. 2020-ban nagyon nagy örömmel értesültünk arról, hogy civil közösségi tevékenységek és feltételek javítására is lehet fordítani, illetve lehet pályázni. Éltünk a lehetőséggel. Három hete volt nálunk egy nagyon nagy rendezvény a Kárpát-medence Szent Imre nevét viselő településeinek a IV. Tiszaszentimrei találkozója. A Bethlen Gábor Alapítványhoz pályáztunk, hiszen a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. bonyolítja ezeknek a civil szervezeteknek a pályázatait, de pályázott a nyugdíjas egyesület is sikeresen. Ők egy térségi vidám művek fesztiválját bonyolították a Polgárőr Egyesület, a Tiszaszentimre Népművészetéért Egyesület fantasztikus dolog. Tiszaszentimrén a lakosság közel 30 százaléka tagja valamilyen civil szerveződésnek. Semmilyen támogatásuk korábban nem volt. Az önkormányzattól függtek. Mi éves költségvetésünkből 2 millió forint támogatást adtunk a civil szervezeteknek. Nagy összeg volt számunkra, s örülünk, hogy most már más lehetőség, más forrás is van. 21-ben ismét bővült a falu program. Nemrég olvastam és hallottam a médián keresztül, hogy bezárt kisboltok nyitására lesz lehetőség. Én tudom, mit jelent az, ha valamit bezárnak. 2009-ben, amikor Újszentgyörgyön a közigazgatásilag Tiszaszentimréhez tartozó 230 fős kistelepülésen bezárt a posta. Láttam az ott élő embereknek a kétségbeesését, hogy ez már az utolsó olyan szolgáltatás, amit helyben vehettek igénybe. És nem győzök hálát adni a Magyar Posta rugalmasságának, hogy megengedte, hogy mi az önkormányzat működtessük. Nem hiszem, hogy sok olyan település van ma Magyarországon, ahol az önkormányzat működteti a postát. Felújítottuk a posta épületét, mi álljuk a rezsit, mi visszük ki a postást, a Magyar Posta a munkabért hagyja.

Tehát csodálatos, fantasztikus, nekünk találták ki, és nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, és reméljük, hogy folytatódni fog a Magyar Falu Program.
- Köszönjük

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.