Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Január 19. 13:57, csütörtök | Helyi

Több pályázatot adott már be Kunmadaras

Több pályázatot adott már be Kunmadaras

A kunmadarasi önkormányzat több sikeres pályázatának köszönhetően épületkorszerűsítések voltak tavaly, melyet idén is folytatnának.

A volt repülőtéren egy ipari park alapjait szeretnék kialakítani, de idén elindulhat a szennyvízberuházás és jövőre elkészülhet a börtön is, ami munkahelyeket jelent az itt, és a környéken élőknek - mondja Guba László polgármester.
- Hogyan értékeli az önkormányzat szempontjából a 2016-os évet?


- A gazdálkodásunkat az előző évről áthúzódó feladatok, beruházások befolyásolták. Több pályázatot nyertünk el 2015-ben, amelyeket tavaly valósítottunk meg. Ilyen volt a művelődési ház korszerűsítése, ahol nyílászárókat cseréltünk, hőszigeteltünk, valamint egy menekülő útvonal lett kialakítva, így a rendezvényeket nagyobb létszámmal tudjuk megvalósítani. Felújításra került az orvosi rendelő egy része is, ahol szintén nyílászáró csere, hőszigetelés volt és napelemeket helyeztünk el. Szerencsésen megújult az általános iskola is, ami egy nagyobb feladat volt, de pályázattal megoldottuk. A legjelentősebb munka a közmunka keretében volt tavaly is. Több mint 500 fővel vettünk részt a program különböző területein. Legjelentősebb a Mezőgazdasági Start munkaprogram, ahol 250 fő dolgozott és 200 hektáron folytatott termelést. Itt alapvetően a 700 juhos állattartó telepünk ellátása az elsődleges feladat. A nekik megtermelt takarmány lucerna, széna mellett a tojótyúk állománnyal is foglalkoztunk, csibéket keltettünk, amiket mentor program segítségével a lakossághoz is kihelyeztünk.

Az állattartó telepen a juhhodályokat is korszerűsítettük, ehhez a repülőtéren lévő romos épületek anyagait használtuk fel. Önkormányzatunk átvizsgáltatta az épületeket, hiszen több száz van a reptéren. A három "kijevi" lakótelepi panelépület állaga nagyon megromlott, életveszélyessé vált. Meghirdettük bontásra, s egy vállalkozóval sikerült úgy megállapodnunk, hogy az építőanyagért lebontja, s a vastörmelék elszállításáról is gondoskodik. A téglaépületek meglepően jó állapotban vannak, így a juhászat és környékén már hatot rendbe tettünk és ezt folytatni is kívánjuk - mondta a településvezető, aki arról is szólt, nehezen találnak a közmunka programhoz szakembert.

- Reményeink szerint idén elindul az a szennyvízberuházás, melyhez 2014-ben nyertünk 2 milliárd 170 millió forintot. Itt a Nemzeti Fejlesztési Programirodával sikerült egy konzorciumi megállapodást kötni, ők vállalták a beruházás lebonyolítását. Arról tájékoztattak, lezárult a pályázatok benyújtásának határideje, 12 pályázó van, az elbírálás tart. Nagyon reméljük ez idén elindul. A másik nagy beruházás amit várunk, az a börtön építése. A Büntetés-végrehajtási Intézettől csak annyit tudunk, a felajánlott 20 hektáron ezer fős börtön épülhet, ami a környéknek mintegy 500 fős munkahelyet jelent majd. Más forrásból úgy értesültem, az első képzés harminc fővel itt is elindult. Január 16-ával zárult le a tervezés, építtetés közbeszereztetése, így elképzelhető, hogy tavaszra nyertest is hirdetnek. A BV-vel folyamatosan együttműködünk, sok feladatot kértek tőlünk, pl. tisztítsuk meg a területet az épületmaradványoktól, fáktól. Jelenleg utóbbi zajlik. Itt szeretném megjegyezni, nagyon szerencsések vagyunk, mert innen a lakosság részére jelentős tűzifát tudtunk biztosítani. A felkészültünk a télre - szlogent mi nagyon komolyan vettük. Szeptember-októberben 3,5 millió forintot, november-decemberben 7,3 millió forintot adtunk a lakosságnak települési támogatásként. Önkormányzatunk a 70 éven felüli nyugdíjasokat 5 ezer forinttal is támogatta, itt 465 nyugdíjasról volt szó, valamint arról is határoztunk, hogy a 70 éven felülieket 5-5 mázsa tűzifával segítjük, mintegy 150 rászoruló kapott így fát önkormányzatunktól - sorolja Guba László, akitől megtudtuk, másfél évnyi előkészítő munka után szeptemberben a Petőfi úti tagóvodát, most januártól a Szociális Szolgáltató Központot adták át a református egyháznak, bízva abban, hogy az egyház nagyobb karitatív munkát tud folytatni, így a rászoruló lakosságnak több segítséget tud adni. A KLIK üzemeltette általános iskolát idén is támogatnák, most keresik erre a pályázatot. Beadott pályázatuk van bölcsőde indítására, a volt repülőtéren szeretnék a közművesítést is elkezdeni, hogy megteremtsék egy későbbi ipari park alapjait - mondja terveikről a polgármester.

Címkék: kunmadaras

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.