Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 20. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: karcag tv

TÖRTÉNELMI KONFERENCIA TISZAFÜREDEN

TÖRTÉNELMI KONFERENCIA TISZAFÜREDEN

A Kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából, „Politikai elnyomás Magyarországon a XX. században” címmel tudományos konferencia került megrendezésre a tiszafüredi Művelődési Központban.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából az elmúlt években rendhagyó történelemórák és kiállítások kerültek megrendezésre a tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központban. Az intézmény a témához kapcsolódóan ezúttal egy tudományos konferenciának adott otthont, melynek szervezője a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete és Tiszafüred Város Önkormányzata volt. A konferencia fő témája „Politikai elnyomás Magyarországon a XX. században” melynek Tiszafüredi vonatkozása is van-tudtuk meg Újvári Lászlótól a rendezvény szervezőjétől.

Ujvári László doktorandusz, Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája.
-A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja ugyebár február 25-e, és ebből az alkalomból gondolkozott azon Tiszafüred Város Önkormányzata és a Debreceni Egyetemnek a Történelmi Intézete, hogy rendhagyó módon szeretnénk megemlékezni erről. Nem csak a hagyományos koszorúzással és megemlékezéssel, hanem úgy, hogy egy tudományos konferenciában prezentáljuk azt, hogy a XX. században a politikai elnyomás milyen szinten jelent meg a hétköznapokban, a hétköznapi emberek életében, a magyar közéletben és a magyar politikának a mindennapjaiban.

A rendezvényszervezője hozzátette, hogy a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete és Tiszafüred Város Önkormányzata közösen állt neki tavaly decemberben a konferencia megszervezéséhez, mely a „Tiszafüred 40” nevet viselő ünnepi programsorozat keretében került megrendezésre. A tudományos konferencián számos témában hallhattak előadásokat a megjelenteket, a rendezvényre olyan előadókat sikerült meghívni, akik több éve kutatják a témát.

Ujvári László doktorandusz, Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája
-Sikerült a politikai elnyomás Magyarországon a XX. században című konferenciához meghívni az időszakot és a témát kutató legjobb, illetve legjártasabb szakembereket. Hallhatunk a Tanácsköztársaság idejéről, a román terrorról, kommunista terrorról, de hallhattunk az 1945 után kibontakozó és az 1950-es években számos megkérdőjelezhető döntést és intézkedést meghozó kommunista Rákosi-rendszernek a történetéről. Utána a Kádár-rendszernek az úgynevezett puha diktatúrájáról, gulyáskommunizmusáról tartottak előadást. Ezt például Bornai Zsuzsanna, a korszak talán legismertebb és kiváló kutatója prezentálta nekünk. E történeti megközelítésekből kiemelném Hajdúnánás, Karcag
és Tiszafüred vonatkozásában elhangzott előadásokat. Nagy fókuszt és nagy hangsúlyt kapott az előadások között például az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás is.

Az előadásokból egy konferenciakötetet is terveznek megjelentetni, mely Tiszafüred Város Önkormányzatának kiadásában fog megjelenni, várhatóan az év végén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.