Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Január 12. 05:00, csütörtök | Helyi

ÚJABB ARANYMINŐSÍTÉSEK

ÚJABB ARANYMINŐSÍTÉSEK

Kiss Mihály Aranyokleveles méhész újabb aranyminősítéseket ért el a 2022. évi Országos Gyulai Mézversenyen, ahol rekordszámú nevezés érkezett, 448 méz mintát küldtek be a méhészek.

- Mi is küldtünk be négy mézet, egy bronz minősítést és kettő arany minősítést kapott, amely úgy gondolom nagyon rangos elismerés a munkánknak - mondta Kiss Mihály, aki szólt a 2022-es év nehézségeiről is.

- Az idei év az elég furcsán kezdődött. Hidegek voltak, esőtlen, fagyos volt, nem tudtuk, hogy egyáltalán lesz-e valamennyi mézünk, s nem igazán van rá magyarázat, de csúcstermés volt akácmézből, aminek a minősége is kiváló, hisz szárazság volt, a víztartalma rendkívül alacsony. A mi mézünk, amit beküldtünk 16% víztartalommal rendelkezik. Ezt az esőtlen és relatíve hosszú ideig tartó elhúzódó akácvirágzás tette lehetővé, sok idő állt rendelkezésre a méheknek a gyűjtésre, ezért jó minőséget és nagy mennyiséget tudtak gyűjteni.

- Ez tényleg egy jó éve volt a méhésznek, hiszen volt, amikor már el sem indultak, mert lefagyott az akác a Nyírségben.
- Mi egy természetvédelmi területen gyűjtjük az akácmézet, ahol vagyunk, nem a fakitermelés az elsődleges cél, ezért vannak 40-50 éves akácegyedek és vannak fiatalítások is, így rendkívül heterogén az akácvirág állomány, elhúzódó is. Növényvédőszer-mentes környezetben gyűjtenek a méhek, ami még pluszba felértékeli ennek a méznek az értékét, ugyanakkor maga ez a terület talaja is rendkívül heterogén, ezért egy nagyon jó minőségű méznek a gyűjtőhelye tud lenni.

- Lassan közelednek a bio-méhészethez Kiss Mihályék, bár annak még vannak nagyon komoly feltételei.
- Úgy gondolom, hogy a vadon gyűjtött mézek: az akác, a hárs, esetleg a gesztenye, ami nincs permetezve, nincs olyan védőszerrel kezelve, azok a MÉZEK. Nincs bio-minősítése, de simán lehet bioméznek is tekinteni, hisz vegyszermentes környezetből gyűjtik a méhek. Az atka elleni védelmet is úgy csináljuk, mintha bioméhészként dolgoznánk, tehát gyakorlatilag biomézként lehet felfogni - mondja Kiss Mihály, aki akác és napraforgó mézére kapta az arany minősítést.

- A helyi napraforgó táblára vittük ki a méheket, és saját napraforgó földünkön gyűjtöttek. Nyilván másról is, de meghatározó volt a saját napraforgó virágzásának a begyűjtése. Úgy gondolom, hogy az idei rendkívüli nagy szárazságban a napraforgó virágzáskor nem volt más virág, így rendkívül tiszta napraforgó mézet tudtunk gyűjteni, ami színben és aromában is egyértelműen szerintem a legjobbak közé tartozik. A bronzérmes mézünk a virágmézünk lett. Itt már nem tudjuk azt mondani, hogy fajtaméz, mert azt akkor tudunk előállítani, amikor koncentráltan virágzik egy növénykultúra, akár az akác, a repce, a napraforgó. A virágméz egy általános gyűjtőfogalom, hisz ebben mi, méhészek sem igazán tudjuk, hogy mikor, milyen fajta méz van. Sejtjük, hogy van benne bükköny, esetleg facélia, aszott virág, bármi, ami akkor az adott időszakban virágzik, a méhek megkeresik és begyűjtik.

- Az akác mellett a facélia méze is felkapott lett most Kiss Mihálynak. Évek óta van már ilyenük, de most nagyon népszerű.
- Karcagon van egy vállalkozás, aki vetőmagokat termeltet, és a szortimentben benne van a facélia. Karcagon nem volt jellemző igazán a facélia. Gyerekkoromban tudtunk ilyen mézet gyűjteni, s most van lehetőség. Ez rendkívül zamatos, nagyon jó ízű méz, gyakorlatilag vetekszik az akáccal aromában is, de nincs annyira markáns, mint egy hársméz, de nagyon finom vajas kenyéren.

- Kiss Mihályék gazdasági éve is vegyes volt, viszont jó hír, hogy év végén nemzetközileg is elismertek lettek, és partnerei lettek egy nagy multicégnek.
- A 2022-es év kegyetlen volt a növénytermesztés szempontjából is, azok a növénykultúrák, amelyek őszi vetésűek vagy tavaszi vetésű és rövid tenyészidejű volt, ott valamilyen szinten volt termés, ha jó volt az elővetemény, jól sikerült a műtrágyázást egy kalászosnál eltalálni. Míg a kukorica, a cirok, a tök esetében gyakorlatilag nem beszélhetünk termésről, nem volt igazán mit betakarítani. Ez nagyon rányomja a bélyegét erre az évre, hisz elég magasak a kamatlábak, viszont idén is dolgoznunk kell és nagyon meg kell nézni mit veszünk, mert ha nem veszünk tápanyagot, jó vetőanyagot, akkor nem lesz jó termésünk sem, hiába fog esni az eső. A mi gazdálkodásunk nem szokványos, 25 éve a szántás nélküli talajművelésnek vagyok az elkötelezett híve, amely meggyőződésem, hogy a jövő, hisz ha nem forgatok, nem teszem tönkre a talajszerkezetemet, a földben jobban tudom tárolni a vizet. Azt az icipici vizet, ami gyerekkorunkhoz képest relatíve kevés, tehát a leesett csapadék minden milliméterére szükségünk van, hogy be tudjuk tárolni a talajba, és ha a növénynek szüksége van rá, ezt a vizet fel tudja venni. Ehhez kell az, hogy amennyire lehet, az összes szerves anyagot a talajon hagyom, nem forgatom meg, nem szárítom ki és már ősszel az alapműveléssel egy menetben lezárom a talajomat. Ennek elismeréseképpen, illetve, hogy évek óta használunk növény kondicionálókat, non-trágyákat, aminek szemmel látható az eredménye, ennek az elismeréseképpen a gyártó cég mintagazdasága lettünk, amely nagy büszkeséggel tölt el bennünket.

- Gyártanak hidegen sajtolt olajokat is, amihez az alapanyagot is maguk állítják elő, így tudnak folyamatos minőséget biztosítani.
- Ennek a technológiának köszönhetően úgy gondolom, hogy jó minőségű az alapanyagunk. Minden évben Londonban van egy nagyon rangos nemzetközi élelmiszeripari megmérettetés, ahol 2022-ben is kaptunk elismerést. Remélem, hogy idén is lesz olyan olajunk, amelyik felkelti a versenybírók érdeklődését.

-Kiss Mihályék családi vállalkozása 0-24-órás, azaz mindent erre tettek fel, de az idei év fejlesztésére nem maradt önerő, külső segítségre is szükségük lesz.

- 2022-ben szerettük volna picit tartalékolni, de nem igazán sikerült, hisz sok növényünk nem termett gyakorlatilag semmit. Nagyon remélem, hogy a meglévő tartalékokkal, vagy egy icipici segítséggel azon a színvonalon el tudjuk indítani a 2023-as évet, ahogy szoktuk. Ha ez meglesz, úgy a vetőmag, tápanyag visszapótlás esetében, úgy gondolom bizakodóan nézhetünk az évre, hiszen az év végi eső a növényeknek életmentő volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.