Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2022. Szeptember 07. 05:06, szerda | Helyi

ÚJRA LÁTOGATHATÓ A SZÉLMALOM

ÚJRA LÁTOGATHATÓ A SZÉLMALOM

Újra látogatható a szélmalom. A részletekről dr. Nagy Molnár Miklóst, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatóját kérdeztük.

Június 15-re megtörtént a belső, legszükségesebb felújítás is - vakolni kellett, meg pótolni a vakolatot, meg a festési munkálatokat elvégezni-, azóta folyamatosan látogatható a szélmalom. Ez azt jelenti, hogy vasárnap és hétfő kivételével 10-től 16 óráig mindig itt van a kolléganő, aki beengedi a látogatókat, ahogy ezt a Facebookon is, meg a honlapunkon is közöltük - mondta az igazgató.

- A nyári időszakban idény jelleggel nyitva tartunk a szélmalomban, hiszen nem tudjuk megoldani a késő őszit, illetve a téli nyitva tartást, merthogy nincs fűtés az épületben, így szeptember 30-ig lesz látogatható, utána pedig előre bejelentett csoportokat fogadunk. Ez azt jelenti, hogy a csoportoknak legalább tíz főből kell állnia. Ez akkor változhat csak, ha a járvány odáig jut, mert halljuk, hogy erősödik Magyarországon is a Covid-járvány, csak az változtathatja meg ezt az elképzelésünket, és akkor terveink szerint májusig zárva vagyunk, csak feltételesen látogatható, s aztán szeretnénk újranyitni.

- Az épületen a vitorla még nincs rajta. Tudunk-e erről jó hírrel szolgálni?
- Tulajdonképpen jó hír annyi van, hogy tervezzük és szervezzük, hogy legyen vitorla, csak többféle akadály is felmerült. A legfontosabb először is, hogy legyen normális tető, ne ázzon be a szélmalom, illetve rekesszük ki a galambokat - ezek megtörténtek. A vízelvezetés alul megtörtént, tehát nem vizesedik a fal, legalábbis most úgy tudjuk, majd meglátjuk, mert most aszály van. Az, hogy a vitorlával mi lesz, tervezzük, először is pénz kell rá, meg kell keresnünk a forrásokat, hogy honnan tudjuk előteremteni, mert a vitorla nem olyan egyszerű dolog, azért is tört el, mert több gerendából volt összeerősítve. Annak idején ezek a holland típusú szélmalmok úgy épültek, hogy a vitorlája, a tartógerenda vörösfenyőből volt és egy darabból. Na most, ugye az Alföld nem éppen egy vörösfenyős, illetve fenyős vidék, tehát ezt vidékről hozták akkor is. A Kárpátokból jöttek a Tiszán keresztül a tutajosok, és Tiszafüred-Poroszlónál volt egy lerakóhely, most már vonaton, vagy szárazföldön szállítják ezeket a gerendákat. Viszont az a nagy probléma, hogy mivel ezt a Kárpátokból, Ukrajnából tudnák beszerezni a szakemberek, a nemzetközi helyzet miatt ez most nem lehetséges, ezért türelmet kérünk - fogalmazott a múzeumigazgató, aki elmondta, így is érdemes megnézni a szélmalmot belülről, fel lehet menni a legfelső szintre, meg lehet nézni, hogy forog a tető, mert attól, hogy nincs rajta vitorla, ezt meg tudják mutatni.

Címkék: #karcag tv, szélmalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 10:22, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Május 13. 10:20, hétfő | Helyi

Az elmúlt 72 órában történt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 72 órában 5 közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.

2024. Május 12. 15:00, vasárnap | Helyi

ISMÉT DÍLER KEZÉN KATTANT A BILINCS

Fél kilogramm új pszichoaktív anyagot találtak a szolnoki nyomozók egy helyi férfinél. Őrizetbe vették és kezdeményezik letartóztatását.

2024. Május 12. 08:00, vasárnap | Helyi

BOROTVAPENGÉVEL FENYEGETŐZÖTT

A Szolnoki Járási Ügyészség rablás büntette miatt indítványozta egy 39 éves szolnoki férfi letartóztatását.