Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Október 04. 16:25, szerda | Helyi
Forrás: Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Ünnepélyes könyvbemutató a Szolnoki Törvényszéken

Ünnepélyes könyvbemutató a Szolnoki Törvényszéken

A Szolnoki Törvényszék dísztermében 2023. október 4-én ünnepélyes keretek között mutatták be „A Szolnoki Törvényszék épületének 130 éves története képekben” – című bíróságtörténeti fényképalbumot

Az album a törvényszék Országos Bírósági Hivatal „Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás” – pályázatsorozata keretében megjelentetett hatodik kötete.

A bemutatón Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnökének nyitóbeszédét követően Bojtos Gábor, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára főlevéltárosa – a kötet egyik szerzője – az idén 130 éves épület történetéről és az album elkészítését megelőző kutatási folyamatról tartott előadást.

Ezután Klenovics Róbert, az Országos Bírósági Hivatal Műszaki Főosztályának főosztályvezetője a törvényszéki épület tető- és homlokzatrekonstrukciójának 2023 szeptemberében zárult tervezési folyamatát és az elkészült kiviteli terveket mutatta be, melyek megvalósítása várhatóan a jövő év második felében, a tetőrekonstrukció megindulásával veszi majd kezdetét.

„Az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett „Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás” – pályázatsorozat keretében idén, immáron a hatodik kötetünket készítettük el. Mindig igyekeztünk Jász-Nagykun-Szolnok vármegye gazdag bírósági történelméből egy-egy évfordulóhoz, történelmi eseményhez aktuálisan kötődő témát kiemelni, hogy azt, korabeli dokumentumokkal, fotókkal, riportokkal színesítve tárjuk az olvasók elé.

A Szolnoki Törvényszék épülete idén 130 éves, ezért a neves évforduló tiszteletére ezúttal egy fényképekkel gazdagon illusztrált albumot állítottunk össze, melyben arra törekedtünk, hogy a lehető legteljesebb képet mutassa arról hogyan alakult ki az épület jelenlegi arculata, milyen fontos események alakították a sorsát, és megemlítünk néhány itt tárgyalt, a maga idejében nagy port kavart bírósági ügyet is.” – mondta Kissné dr. Szabó Judit törvényszéki elnök.

A Szolnoki Törvényszék épületének 130 éves története képekben – címűkötet címlapja
„A fotókkal gazdagon illusztrált albumból az 1867-es kiegyezéstől napjainkig megismerhetjük a Szolnoki Törvényszék épületének történetét. Megtudhatjuk hogyan vívott „harcot” három Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei nagyváros: Jászberény, Karcag és Szolnok a későbbi vármegyeszékhelyi címért és a törvényszék létesítési jogért. Betekintést nyerünk a sokáig egy emeletes Szolnoki Igazságügyi Palota születésének történetébe, és az egy földrengéssel, az első világégéssel, az őszirózsás forradalommal, a Tanácsköztársasággal és a román megszállással sújtott első évtizedeibe. Megismerhetjük a második emelet felépítésének történetét. Megtudhatjuk hogyan vészelte át a második világháborút. Betekintést nyerünk az épület falai között működő Szolnoki Műszaki Egyetem történetébe, majd megtudhatjuk, hogy a hatvanas évektől napjainkig milyen beruházásokat, átalakításokat végeztek a törvényházon.” – zárta sorait az elnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.

2024. Április 30. 14:30, kedd | Helyi

ÉBREDEZIK A TISZA-TÓ

Ébredezik a Tisza- tó. Az áprilisi, váratlanul jó időben több ezren keresték fel az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi célpontját. A hónap közepe visszavetette ugyan a forgalmat, de az igazi szezon most kezdődik.