Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2019. December 11. 20:25, szerda | Helyi

VÁLTOZIK A TÁRSASHÁZI TÖRVÉNY

VÁLTOZIK A TÁRSASHÁZI TÖRVÉNY

Több pontjában is változik a társasházi törvény január 1-től. Az egyik új rendelkezés szerint a társasházkezelők 5 millió forintig felelhetnek saját vagyonukkal az okozott károkért.

Karcagon is egyre több lakóközösség szakemberre bízza a társasházuk üzemeltetését. Ez a lakóknak kényelmes és gazdaságosabb működést eredményezhet.

- Egy társasházkezelő feladata viszonylag egyszerű és bonyolult. Működtetni kell a társasházat, gondoskodik a közös költségek beszedéséről, javaslatot tesz arra, hogy milyen költségnemeket milyen nagyságrendben szedjenek be. Ebből finanszírozza a társasház működését a felújításokat. Ennek megvan a szabályzott háttere. - mondta Vál Tamás társasházkezelő.

A szakembereknek felkészültnek kell lenni, hogy jól végezzék a munkájukat.

- Ma az látszik, hogy ezen a piacon profinak kell lenni. A dokumentációs háttér olyan, hogyha valaki nem ért hozzá, akkor nem tudja ledokumentálni a működést. Ha lakókról beszélünk, akkor ők a pozitív hatását élvezhetik, hogy profi tanácsadással, jó kapcsolatokkal, szakembergárdával jól üzemel egy társasház - mondta a szakember.

A társasházkezelésben év elején léphetnek életbe változások.

- Tudunk egy olyan változást, ami még nem forrt ki. A társasház kezelő 5 milló forintig a saját vagyonával felel az okozott károkért. Hogy ez milyen károkat takar, még nem lehet tudni. Egy társasházkezelő követhet el vétlen hibákat és szándékos hibákat. Az utóbbi bűncselekmény. Sok hibát el lehet követni, például ha nem hívunk időben szakembert és ebből sokkal nagyobb probléma lehet mint azt elsőre gondoltunk. Tulajdonképpen ez a gondatlanság.

A szakember elmondta, hogy lesznek adminisztratív változások is, amely az átláthatóságot segíti majd elő.

- A földhivatalnál föl fognak állítani egy olyan informatikai rendszert, ami alkalmas lesz arra, hogy a társasházkezelők feltöltsék oda az éves beszámolókat. Emellett bejegyzik a konkrét társasházi kezelőket is. Ma még ez a rendszer nem működik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 20:00, kedd | Helyi

Az ”áldott” Karcag

1992-ben jelent meg először Demjén Lajosné: Az ”áldott” Karcag című kötete, melyet most rokonai - Oroszi Sándor és Oroszi Imre újból megjelentettek.

2020. Január 21. 09:28, kedd | Helyi

A sofőr elhagyta a helyszínt

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset nem jutott a rendőrség tudomására.

2020. Január 20. 18:05, hétfő | Helyi

Pedagógiai asszisztenst is keresnek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2020. Január 20. 17:30, hétfő | Helyi

Sok munkája volt a tűzoltóknak a fagy miatt

A hosszabb ideje tartó ködös, fagyos időjárás miatt számtalan dolga volt a hétvégén a megye tűzoltóinak.