Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. December 11. 20:25, szerda | Helyi

VÁLTOZIK A TÁRSASHÁZI TÖRVÉNY

VÁLTOZIK A TÁRSASHÁZI TÖRVÉNY

Több pontjában is változik a társasházi törvény január 1-től. Az egyik új rendelkezés szerint a társasházkezelők 5 millió forintig felelhetnek saját vagyonukkal az okozott károkért.

Karcagon is egyre több lakóközösség szakemberre bízza a társasházuk üzemeltetését. Ez a lakóknak kényelmes és gazdaságosabb működést eredményezhet.

- Egy társasházkezelő feladata viszonylag egyszerű és bonyolult. Működtetni kell a társasházat, gondoskodik a közös költségek beszedéséről, javaslatot tesz arra, hogy milyen költségnemeket milyen nagyságrendben szedjenek be. Ebből finanszírozza a társasház működését a felújításokat. Ennek megvan a szabályzott háttere. - mondta Vál Tamás társasházkezelő.

A szakembereknek felkészültnek kell lenni, hogy jól végezzék a munkájukat.

- Ma az látszik, hogy ezen a piacon profinak kell lenni. A dokumentációs háttér olyan, hogyha valaki nem ért hozzá, akkor nem tudja ledokumentálni a működést. Ha lakókról beszélünk, akkor ők a pozitív hatását élvezhetik, hogy profi tanácsadással, jó kapcsolatokkal, szakembergárdával jól üzemel egy társasház - mondta a szakember.

A társasházkezelésben év elején léphetnek életbe változások.

- Tudunk egy olyan változást, ami még nem forrt ki. A társasház kezelő 5 milló forintig a saját vagyonával felel az okozott károkért. Hogy ez milyen károkat takar, még nem lehet tudni. Egy társasházkezelő követhet el vétlen hibákat és szándékos hibákat. Az utóbbi bűncselekmény. Sok hibát el lehet követni, például ha nem hívunk időben szakembert és ebből sokkal nagyobb probléma lehet mint azt elsőre gondoltunk. Tulajdonképpen ez a gondatlanság.

A szakember elmondta, hogy lesznek adminisztratív változások is, amely az átláthatóságot segíti majd elő.

- A földhivatalnál föl fognak állítani egy olyan informatikai rendszert, ami alkalmas lesz arra, hogy a társasházkezelők feltöltsék oda az éves beszámolókat. Emellett bejegyzik a konkrét társasházi kezelőket is. Ma még ez a rendszer nem működik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.