Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Április 08. 05:02, szombat | Helyi

VISSZATÉRT A VÁSÁRLÁSI KEDV HÚSVÉTRA

VISSZATÉRT A VÁSÁRLÁSI KEDV HÚSVÉTRA

Visszatért a vásárlási kedv húsvétra, megközelítve a tavalyi ünnep előtti, még erős bolti fogyasztás szintjeit.

Azon túl, hogy már érzékelhető az infláció mérséklődése, fokozódik a verseny a vásárlók bizalmáért, amely az árstopok kivezetése után is kiegyensúlyozott árakat eredményezhet az élelmiszerüzletekben, piacokon.

Húsvétközeledtével már érzékelhető egyfajta megkönnyebbülés az értékesítésben. A vásárlók a tavaly óta tapasztalt drágulások következtében ugyan erősen árérzékenyek, és jellemzően kivárják a kedvező lehetőségeket, ám úgy tűnik, hogy a tavaszi ünnepre az eladott áruk mennyisége megközelítheti, vagy akár el is érheti a tavaly húsvétkor mért forgalmat.
Minden évben jellemző, hogy a bolti vásárlások húsvétra indulnak be. Idén a korábbi áremelkedések ellenére is azzal számolunk, hogy az év elejéhez képest március utolsó napjaiban, április első felében az ünnep miatt megindul a felfutás a kiskereskedelemben. A lakosság többet vásárolt az elmúlt hetekben.

A KSH adatai szerint a hazai kiskereskedelemben tavaly a volumenben, azaz az eladott áruk mennyiségében mért forgalomnövekedés – naptárhatástól megtisztítva – 5,3 százalék volt a 2021-es évhez képest. A bolti értékesítés emelkedő pályája az esztendő során megtört: az első félévben még 10 százalék volt a volumennövekedés, amely arány a harmadik negyedévi fékeződés után a negyedik negyedévben már alulmaradt a 2021 azonos időszakában mért értékeknél. Decemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 3,9 százalékkal csökkent 2021 utolsó hónapjához mérten, az élelmiszerüzletekben 8,3 százalékkal zuhantak az eladások. Idén januárban a kiskereskedelmi volumen csökkenése éves összevetésben 4,5 százalék volt, amely a bolti értékesítés mélypontját jelenthette.

Ennek hátterében az áll, hogy az infláció felgyorsult a tavalyi második félévben: decemberben a fogyasztói árak átlagosan már 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az élelmiszerek ára 44,8 százalékkal nőtt. Az infláció idén januárban tetőzött 25,7 százalékon, miközben az élelmiszerárak 44 százalékos emelkedést mutattak éves összevetésben. Kedvező fordulatra utal, hogy a statisztikák szerint februárban 24,4 százalékra fékeződött az áremelkedések üteme, amelyen belül 43,3 százalékos volt az élelmiszer drágulás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.