Városlista
2021. január 19, kedd - Sára

Hírek

2019. Április 08. 09:13, hétfő | Helyi

XIII. Aprólábak Gála

XIII. Aprólábak Gála

A Déryné Kulturális Központban rendezte meg a XIII. Aprólábak Gálát a Madarász Imre Egyesített Óvoda.

A rendezvényen óvodások és egykori óvodások, felnőttek is felléptek és mutatták be néptánc tudásukat a lelkes közönség előtt.

Gulyás Ferencné intézményvezető köszöntőjében elmondta, az óvodapedagógiai napok programsorozat része ez a gála is, melyen az óvodai gyermek és felnőtt néptánc csoportok mellett fellép a Györffy István Katolikus Általános Iskola és a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola egy-egy csoportja, valamint egykori óvodások, és a püspökladányi és berettyóújfalui néptáncosok is.
Kovács Sándor országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a városban ilyen nagy hagyománya van a néptánc oktatásnak, hiszen felnőttek, óvodás és iskolás apró lábak is megmutatják mit tanultak az elmúlt hetekben. Köszönet a felkészítő óvodapedagógusoknak, táncpedagógusoknak, hogy tovább viszik és tovább adják a magyar kultúra ezen részét, a szülőknek pedig, hogy támogatják őket és gyermekiket ebben.
Nagyné László Erzsébet önkormányzati képviselő megnyitójában Kodály Zoltán szavait idézte, aki szerint a " hagyományok formái változhatnak, de lényege ugyanaz marad, amíg él a nép, amelynek lelkét kifejezi."

A hagyomány egy adott közösség tudásának, tapasztalásának összessége, mely a közösség fennmaradását támogatja. Az ily módon összegzett közösségi tudás a közösség magatartásformáinak, szokásainak lassabban vagy gyorsabban változó rendszerén belül működik.
E formák nem öröklés útján jutnak el egyik nemzedéktől a másikig, hanem az eltanulás, folyamatában válnak a közösség tagjainak birtokává. A MIEÓ óvodáiban működő gyermektánc csoportok, tehetséggondozó műhelyek célja pontosan ez, vagyis az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a népzene és a néptánc, mint a magyar hagyomány alapelemeivel. Hiszen aki a múltat ismeri, az tud jövőt építeni.
A múlt ismeretének pedig egyik fontos része a hagyományok ismerete, tudása tisztelete - fogalmazott beszédében a képviselőnő, aki szerint ez a gála jó alkalom az óvodák-iskolák közötti együttműködés erősítésére, a néptánc pedig a fellépők számára az önkifejezés egyik eszköze is, aminek a további ápolását kérte a fellépőktől Nagyné László Erzsébet.
A gálán a zenét a Pipás zenekar biztosította Bíró Attila vezetésével, akik egy rögtönzött hangszer bemutatót is tartottak a nézőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 19. 11:52, kedd | Helyi

Tóni bácsi tanácsai a kerteseknek

A mezőgazdasági termelést a bonyolultság, a sokoldalúság és az állandóan, dinamikusan változó állapot jellemzi; az időjárás kiszámíthatatlansága miatt ez a foglalkozás - hobbi -

2021. Január 19. 11:41, kedd | Helyi

Hóágyúztak a megyeszékhelyen

Ilyen sem volt még megyénkben. Hóágyúval gyártottak havat a Várkonyi téren. Szombat délutántól- a járványügyi szabályok betartása mellett- szabad volt a siklás, elkészül megyénk első műhavas szánkópályája.

2021. Január 19. 11:37, kedd | Helyi

Baglyok a belvárosban

Városunkban a Görög Katolikus Templom mögötti fán fészkelő baglyokra lettek figyelmesek városunk lakói.

2021. Január 19. 11:08, kedd | Helyi

Kis kukták tanulnak a karcagi séfnél

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézményének \"Kukták\" főzőcsapat Dedinszki László szakkör vezetővel ünnepi ételeket készítettek