Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2022. Július 10. 05:01, vasárnap | Helyi

ZEBRA TERV

ZEBRA TERV

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága „Zebra terv” néven indította el a gyalogos balesetek elkerülését célzó kampányát. Három napon át számíthatnak a közlekedők fokozott közúti ellenőrzésekre városunkban is.

A részletekről Bakóné Tóth Éva rendőr őrnaggyal beszélgettünk.

A Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzés a gyalogosok biztonságára fókuszál. Az ellenőrzés során a rendőrség nagy figyelmet fordít mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére civil járművek alkalmazásával.
Korábbi évekre jellemző volt, hogy évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, közülük 150 ember vesztette életét.
A gyalogosokat érintő balesetek közel fele a kijelölt gyalogátkelőhelyen történik, és megközelítőleg 3 %-a halálos kimenetelű, ezért is fokozott most a jelentős közúti forgalmú utaknál a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és annak környezetében az ellenőrzés.

A járművezetők által gyalogosok sérelmére elkövetett elsőbbség meg nem adása jogsértés esetén az intézkedő rendőr figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat. Tilos jelzésen történő áthaladásnál a járművezető 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthat.
Megkülönböztetett jelzéssel érkező jármű esetén a gyalogosnak nincs elsőbbsége, a zebrára nem léphet le, el kell engednie a járművet.
A kerékpárosokat a zebrán csak akkor illeti meg az elsőbbség, ha leszállnak a kerékpárról és áttolják azt. Fontos, hogy a gyalogos a zebráról való lelépéssel a jármű vezetőjét nem zavarhatja meg és nem kényszerítheti sebességének csökkentésére vagy gyors irány változtatására.
A szülők figyelmét arra is felhívta a szakember, hogy a nyári szünetben is fontos a gyermekek szabályos kerékpáros közlekedése. A fürdőzés esetében is fontos, hogy felhevült testtel ne menjenek a vízbe és ne érezzék cikinek, ha mentőmellényt vesznek fel vízi járművön való közlekedéskor, vagy folyókban való úszáskor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:00, csütörtök | Helyi

ÁTADÁSRA KERÜLT A KARCAG VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJ

A Karcag Közbiztonságáért Díjat idén Antal Júlia rendőr alezredes vehette át Szepesi Tibor polgármestertől.

2024. Május 15. 14:00, szerda | Helyi

NÉPSZERŰ A MUNKÁCSY KIÁLLÍTÁS

Páratlan helyszínen páratlan kiállítás, valószínűleg ez a párosítás a siker titka.

2024. Május 15. 11:25, szerda | Helyi

Leégett egy garázs Kenderesen

Kigyulladt egy 60 négyzetméteres garázs szerdára virradó éjjel Kenderesen, a Vörösmarty úton.

2024. Május 15. 11:00, szerda | Helyi

ELKEZDŐDÖTT A KIVITELEZÉS

Elkezdődött a szennyvíz-gerincvezeték kiépítése a Baross utcában. A helyszínen Karcagi–Nagy Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője adott bővebb tájékoztatást a fejlesztésről televíziónknak.