Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Június 19. 05:01, hétfő | Helyi

ÉRTÉKNAP KONFERENCIA A DÉRYNÉBEN

ÉRTÉKNAP KONFERENCIA A DÉRYNÉBEN

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéknapot tartottak a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtárban.

Vadas Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktár Bizottság titkára megköszönte Szepesi Tibor polgármesternek, hogy helyet biztosított a konferenciának, amely első alkalommal került vidéken megrendezésre.

- Ha visszatekintünk, akár egy-két generációt is itt, vármegyénkben családjainkra, környezetünkre, akkor azt
hiszem az a kezdeményezés, ami elindult az ezredfordulót követően a kormány részéről – megalakulhattak
a települési helyi értéktárak, a megyei értéktárak és az országos értéktár –, akkor az több, mint hiánypótló - mondta köszöntőjében Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alelnöke.
- Több, mint hiánypótló, hiszen maga az élet is úgy alakult az utóbbi időben, hogy értékmentő is ez a küldetés. Összehozott olyan közösségeket, amelyek rendszeresen foglalkoznak azzal, hogy ezeket a természeti, épített és kulturális örökség értékeinket átmentsék a jövő generációk számára. A rohamosan változó világunkban talán ez a legnagyobb érték, amelyet a gyermekeink és az unokáink kezébe útravalóként odaadhatunk. Külön is büszke vagyok arra a munkára és köszönöm is, amelyet a megyei értéktár kifejt ezen a területen. Egy nagyon hatékony és nagyon mély szakmai alapokon nyugvó munka ez, amelyet őszinte nagyrabecsüléssel támogat a teljes megyei közgyűlés minden alkalommal. Eredményes tanácskozást kívánok a mai napra mindenkinek - kívánta az alelnök.

- A magyar nép méltán lehet büszke a Kárpát-medence egészéhez vagy egy-egy tájegységéhez kötődő, sok száz éves múlttal rendelkező hagyományaira, szokásaira, kultúrájára - kezdte Szepesi Tibor polgármester köszöntőjét.
- Ezeken a magyarlakta vidékeken számtalan érték halmozódott fel,
amelyek egyediek és egyedülállóan magyar különlegességek. Amikor értékekről beszélünk, akkor mindenki saját életéből kiindulva más-más dolgot, tárgyat, szokást tart fontosnak. A hungarikum törvényben foglaltak szerint a települési önkormányzatok települési értéktárat és bizottságot hoztak létre. Ezek feladatai közé tartozik a településen fellelhető nemzeti értékek azonosításának szervezése, A településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény létrehozása, valamint azok vármegyei értéktárba történő továbbítása, megküldése. Tudjuk, hogy minden tájegységnek, városnak, falunak, közösségnek vannak értékei függetlenül attól, hány tagja van és a település hol helyezkedik el. A szakirodalom szerint megkülönböztetünk épített és természeti értékeket, tárgyi emlékeket, illetve szokásokat, módszereket. Mindig, amikor ilyen dolgokról beszélgetek, a következő idézetek jutnak eszembe. Az első, hogy „A földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. A második idézet Sebő Ferenctől származik, miszerint „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” Engedjék meg, hogy a tegnapi napra utaljak, hiszen a Városházán volt a jubileumi X. Pálinka és Törkölypálinka Verseny megnyitója. Ott kitértem arra, amire most is szeretném felhívni a figyelmet, hogy hagyományaink megélése nem elszigetelt, nem egy-egy érték mentén halad, tűnik fel, hanem közösen, egymást erősítve van jelen életünkben. S hogy ezek az értékek, hagyományok, tárgyi és természeti örökségek megmaradjanak, egy nagyon fontos feltétele van, az emberi gondoskodás, a figyelemfelhívás. Azok nélkül az elhivatott szakemberek nélkül, akik ma itt is jelen vannak, ez a feladat nagyon nehéz lenne. Szeretném megköszönni itt is a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktár Bizottság tagjainak, a Karcagi Települési Értéktár Bizottság tagjainak mindazt a munkát, amit azért tesznek, hogy értékeinket feltárják, kutassák, ápolják, őrizzék, hogy továbbadhassuk mindazt a tudást, amelyet unokáinknak szánunk. Munkájukhoz kívánok sok erőt, egészséget, a mai konferenciához pedig jó munkát - zárta szavait a városvezető.

- A jelenlévők közül bizonyára mindenki ismeri azt az érzést, amikor már több telet megélt és az évgyűrűk sokasodnak, hogy mennyi olyan emlék, érték van, amit akár gyerekkorában vagy fiatal korában hallott - kezdte F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő. - S mennyi olyan érték van, ami elveszett, amit nem kérdezett meg a dédnagyanyjától, nagyapjától. Ezek az értékek nemcsak számunkra vesztek el, hanem egy falu, egy város, egy nemzet számára is. Ezeket a kicsi kulturális szikrákat – ami lehet egy jó recept, faragás, háborús történet –
meg kellene mind őrizni, de azt látjuk, hogy mint a homokszemek, folynak ki a kezünkből. Ha vannak olyan emberek, akik ezt megőrzik, könyvbe, hanghordozóra vagy filmre veszik, akkor ezekből a kincsekből megmenekül számunkra sok fontos dolog. Az értéktár intézménye azért fontos, mert a helyi tudós emberek rostáin fennmaradtak ezek az értékek, amik így bekerültek a helyi és a megyei értéktárba, majd felkerültek országos szintre, ahol akár hungarikum vagy nemzeti érték lett belőlük. Köszönöm azoknak a munkáját, akik nagyon sokat tettek azért, hogy ne vagy kevésbé érezzük azt, hogy a múlt, az értékek, a hagyományok kifolytak az ujjaink között. Mindenkinek jó munkát kívánok és azt, hogy amit a maiak letesznek, abból néhány generáció után a hálás vagy hálátlan utókor, mint kicsi aranyrögöket kiszedjen ebből és ezáltal mi is tudjunk valami értéket magunk után hagyni - kívánta a politikus.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke, Rózsa Lajos szerint azért is megtisztelő, hogy Karcagon van ez a rendezvény, mert dr. Fazekas Sándor minisztersége idején indult el ez a program.
- Köszönjük tehát a karcagiaknak még egyszer, nemcsak azt, hogy itt lehetünk, hanem az egész értéktár programot. Én is jó tanácskozást kívánok mindenkinek, a rendezvényt megnyitom - hangzott el azt elnöktől.
A köszöntők után „A művelődési házak szerepe az értéktárak támogatásában, létrehozásuk ösztönzésében” címmel Rónyai László, a
Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei igazgatója tartott előadást. A karcagi értéktárat dr. Nagy Molnár Miklós, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója mutatta be.

A kisújszállási értéktár eredményeit, munkáját dr. Ducza Lajos, a Kisújszállási Értéktár Bizottság vezetője mutatta be, majd Rózsa Lajos és Borbás Zoltán okleveleket adott át azoknak, akiknek idén a
megyei értéktárba tett javaslataikat a bizottság elfogadta.
Dr. Bartha Júlia etnográfus és Szepesi Tibor pedig azon karcagiaknak adott át emléklapot, akik egy helyi projekt megvalósítását segítették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:26, kedd | Helyi

TOUR DE HONGRIE JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A kerékpáros körverseny biztonsága érdekében több helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani.

2024. Május 07. 07:00, kedd | Helyi

VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS NYÍLT A MÚZEUMBAN

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság megalakulásának százötvenedik évfordulója alkalmából vadászati kiállítás nyílt a Györffy István Nagykun Múzeumban.

2024. Május 06. 20:16, hétfő | Helyi

Füstbe ment terv

A Szolnoki Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves mezőtúri férfival szemben, aki tiltott dohányterméket tartott magánál.

2024. Május 06. 14:17, hétfő | Helyi

RABLÁS TISZABURÁN

Nem érdemes értékeket követelve mást veréssel fenyegetni. A törvény szigorúan bünteti a rablás elkövetőit.