Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. November 11. 19:01, szombat | Helyi

Magyar Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátra

Magyar Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátra

A Városháza előtti téren a Magyar Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátrában.

A Városháza előtti téren a Magyar Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátrában A Többes számban az I. világháború és a háborús mindennapok valósága kiállítást pénteken Aczél Eszter, a múzeum történeti tárának igazgatója nyitotta meg. Mint elhangzott,
ennek a történeti kiállításnak egyik varázsa, hogy eredeti tárgyakkal közvetíti mindazt, amit a világháború jelentett.

A sátorba belépve nem kívülről szemléljük az eseményeket, hanem átéljük a frontok nehézségeit, de az otthon maradottak világába is bekerülünk.


A Többes számban kiállítás címe utal arra, hogy a 20. században, a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda századában a háborúból már nemcsak a katonák, hanem az otthon, családfő nélkül maradt asszonyok, a gyerekek sem maradhattak ki.

A 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem amennyire lehet át is érezhetik milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz éve, ugyanis a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk közt lehet megismerni a korszakot.

Helyet kapott a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi, a háborús propagandahivatalra utaló óriás írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is. Az országjáró kiállítás egyik célja, hogy sok iskoláscsoport is megismerje, milyen lehetett az I. világháború kora, az a pokoli esemény, amely nemcsak egy nagybirodalom, nemcsak Magyarország, hanem a közemberek modern kori traumája és vesztesége is volt: 660.000 magyarországi hősi halotté, 800.000 magyarországi hadifogolyé, 3.400.000 Magyarország területéről bevonult katonáé és 800.000 egyéb hadicélokra foglalkoztatott emberé – és az ő családjaiké. A Nagy Háború egyetlen magyar családot sem kímélt, a kiállítással ez a tudásanyag most a karcagi iskolásokhoz is eljuthat - mondta Aczél Eszter.


Dobos László polgármester abbéli reményét fejezte ki, hogy sok fiatal is meglátogatja a kiállítást, hiszen aki a múltat nem ismeri, az tudja sem a jelent sem a jövőt tervezni. Ezt a Nagy Háborút idéző kiállítást meg kell nézni, mert mindenki okulására szolgál - vélte.


A világháború egyetlen magyar családot sem kímélt, erről már Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke szólt.


- Azt mondják az a nép, amelyik elfelejti történelmét, azt a sors arra ítéli, hogy számtalanszor átélje. A Nemzeti Múzeum megmutatja nekünk azt a múltat, melyben benne élt családunk 100 évvel ezelőtt. A mögöttünk lévő I. világháború áldozataink emlékművén 649 hősi halott van felsorolva, köztük dédnagyapám neve is olvasható, aki 1916. augusztus 16-án halt hősi halált, s a jelenlegi román-ukrán határon egy dombon van eltemetve, így a mi családunk személyesen is átélte ezt a tragédiát.

Az ilyen kiállításokon emlékeznünk kell, mert ha nem tesszük, elveszítjük a nemzet és a családok kollektív emlékezetét is. A hős példája előttünk van, ők tudták, ha hív a haza, a hazát védeni kell - jelentette ki az elnök.

Címkék: Karcag

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 11:00, kedd | Helyi

TÉRSÉGI VADÁSZNAP

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság fennállásának 150. évfordulója alkalmából Térségi Vadásznapot rendezett Karcagon, a Múzeumkertben.

2024. Május 07. 09:26, kedd | Helyi

TOUR DE HONGRIE JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A kerékpáros körverseny biztonsága érdekében több helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani.

2024. Május 07. 07:00, kedd | Helyi

VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS NYÍLT A MÚZEUMBAN

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság megalakulásának százötvenedik évfordulója alkalmából vadászati kiállítás nyílt a Györffy István Nagykun Múzeumban.

2024. Május 06. 20:16, hétfő | Helyi

Füstbe ment terv

A Szolnoki Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves mezőtúri férfival szemben, aki tiltott dohányterméket tartott magánál.