Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2023. Augusztus 19. 22:30, szombat | Helyi

Családi nap a Múzeumparkban

Családi nap a Múzeumparkban

A Szent István ünnepi programsorozat részeként Családi nap volt a Múzeumparkban. Kunné Nánási Mónikát, a Déryné megbízott igazgatóját kérdeztük arról, mivel várják a Családi napra a karcagiakat.

- Hamarosan kezdődik az augusztus 20-ai, az államalapító Szent István ünnepe rendezvényünk, ma egy családi nappal fogunk kezdeni. Már szépen felsorakoztak a mezőgazdasági gépek. Hamarosan elindul a gépek felvonulása, amelyet majd délután három óráig bárki kijöhet ide a Múzeumkarba és megtekintheti a gépeket - sorolta az igazgatónő, aki a gyermekprogramokról is szólt.

- Délelőtt folyamán a Nyeszlettszájú Bakamászok fognak egy gólyalábas, interaktív térjátékot előadni, illetve délután ellátogat hozzánk Ferencziné Ica néni kutya ügyességi bemutatóval. Fellép a karcagi Dalma Dance Club tagozata, illetve az Államzug Társulás, a Szóló szőlő mosolygó alma csengő barack című bábelőadást fogják megtekinteni a gyermekek. Ezt követően az esti programok fognak kezdődni. Itt lesz velünk a Pandora projekt, a Margaret Island, Kiss Kevin, és bízunk benne, hogy az időjárás kedvezni fog nekünk és hajnalig tartó diszkóval várjuk az érdeklődőket.

- A gyerekeknek nagy kedvenc az a sok-sok játék, ami itt van felállítva már most is.

- Így van, mert sikerült elhívnunk és egész nap itt lesz velünk, a Népi játszótér. A Máltai Szeretetszolgálat készül kézműves tevékenységekkel, itt lesz a Vöröskereszt karcagi csoportja és különböző tevékenységekkel fogják szórakoztatni a kicsiket, nagyokat. Légvárban való ugrálásra van lehetőség, így azt gondolom, hogy elég tartalmas napot tudnak itt kint tölteni a családok - reméljük mindehhez az időjárás is kegyes lesz.

- Nagyon bízom benne, hiszen a tegnapi programunk indulását egy kicsit késleltette az eső, hiszen 7 órára hirdettük a Magyar Rhapsody Projekt zenekar koncertjét, amelyet sajnos egy picit késleltetnünk kellett, hiszen az eső megviccelt bennünket, de így is sikeresen meg tudtuk valósítani. Bízom benne, hogy a mai nap folyamán nem lesz ilyen problémánk - mondta Kunné Nánási Mónika.

A mezőgazdasági gépek felvonulását a felvonulást biztosító rendőrségi autó után Kiss Mihály gépei kezdték idén is. A gazdálkodó évek óta gyűjti a múlt század eleji zetorokat, emléket állítva a régmúltnak.

- Egy 1968-as 1957-es és 1959-es traktorral szeretnénk most felvonulni. A gyűjtőszenvedély honnan jött nem tudom, ezt a szüleimtől kellene megkérdezni. Valószínűleg, tőlük is ezt láttam, hogy minden régi dolgot megbecsültek, elraktak, és ez bennem is tovább maradt, illetve még sokkal mélyebben gyökerezik. Ezt úgy tudnám megfogalmazni, hogy a jelenünk a múltba gyökerezik és nem szabad eldobni a régi dolgokat, mert akkor is az emberek keményen dolgoztak és mégis megéltek, és boldogan éltek. És ez akkor már most sajnos mulandóban van - mondta a gazda, aki országszerte is megmutatja rendezvényeken gyűjteményét.

- Hál' Istennek elég sok helyre eljutunk, bár az idő elég sokszor elég szűkös, holnap is meg nem kellene, más programunk van. A traktorjainkat megpróbáljuk a lehető legnagyobb szakmai odafigyeléssel, szeretnénk gyári állapotba visszahozni, hogy az utókor meg tudja nézni, vagy 50 vagy 100 évvel ezelőtt milyen gépekkel dolgoztak az emberek. Az egyik gépünket szeretném OTI minősítő vizsgára vinni. Nagyon nehéz bejutni is, de ha minden igaz, szeptember 20-án tudnak fogadni, és nagyon várom, hogy mit fognak hozzá szólni a szakértő szemek - mondta Kiss Mihály, aki a fedélzeti-számítógépes technikával ellátott modern gépekkel dolgozik ma már a határban.

- Hát igen, nálunk nagy a kontraszt, mert az 57-es zetor a legöregebb, viszont van 5 évesünk is. És mikor egymás mellett van, amikor úgy hozza a hely, hogy egymás mellé állunk, s van egy pár percem végignézek ezen is, meg azon is és elgondolkozom, hogy 50-60 év alatt milyen óriási fejlődésen ment át a technika. Hihetetlen érzés egyébként, viszont nagyon jó érzés látni.

- S melyikbe ül be szívesebben Kiss Mihály? - a válasza egyértelmű.

- Tudomásul kell venni, hogy a mai kor kihívásai, a klímaváltozás olyan korszerű eszközöket kíván, amivel talán még tudunk termelni és gazdaságosan termelni, ez már nem menne ezekkel a gépekkel. Viszont, ha ebbe beleülök, akkor visszamegyek az időbe, és átérezhetem azt, amit akkor térezhettek az emberek. Más világ volt teljesen, viszont az idő keményen ketyeg, és a kollektív elvárásoknak meg kell felelni, mert másképp elmaradunk és lemaradunk - hangsúlyozta a mezőgazda.

- A Múzeumparkból most sem hiányzott a hungarikum karcagi birkapörkölt. Kun László őzpörköltet és három birkapörköltet főzött, karcagi módra.

- Az őz ilyen "vadászkarcagi" módra, ahogy én szeretem, vagy ahogy mi szeretjük Marika nénivel készül - magyarázta. Kuriózum, gondolom sokan idegenkednek tőle, de próbáljuk ezt is a köztudatba behozni, mint a birkát lassan húsz éve - árulta el a szakács, akit a fűszerezési titkokról is kérdeztünk.

- Ha nem nagyon akarjuk a vadas ízt referálni vagy éreztetni, akkor érdemes előtte egy kicsit átabálni, gyakorlatilag egy jó fél órát forró vízbe önteni, vagy benne is hagyni, utána úgymond átmossa az ember. Én nem nagyon szoktam a fűszereket előnyben részesíteni, hogy ne annak az ízvilága érződjön. Gyakorlatilag a hagyma, a fokhagyma, a piros őrölt paprika, a csípős paprika mellett én borókabogyót is teszek a vadhoz, de babérlevelet is és elbírja a majorannát, a köményt, a kakukkfüvet is, ki hogy szereti, kinek milyen a szája íze - sorolja Kun László, aki Divikiné Marika nénivel főz együtt, már a tizedik alkalommal.

- Ő is tanul tőlem, én meg tőle, s egymást kiegészítve nagyon jó, barátok, munkatársak vagyunk itt a kis szabadtéri konyhánkban is - mondta Kun László.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 12:00, kedd | Helyi

KÚTBA ESTEK A BÁRÁNYOK

Kútba esett két bárány Törökszentmiklós határában. A helyi tűzoltók hamar kimentették az állatokat, ám egyikük számára azonban mégis végzetes lett a nap.

2024. Május 14. 09:00, kedd | Helyi

90. SZÜLETÉSNAPJÁN KÖSZÖNTÖTTÉK

90. születésnapján, otthonában köszöntötte Hajdu Istvánné Czombos Máriát családja és Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, valamint dr. Zsembeliné Kovács Mária anyakönyvvezető.

2024. Május 13. 10:22, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Május 13. 10:20, hétfő | Helyi

Az elmúlt 72 órában történt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 72 órában 5 közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.