Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Július 01. 07:30, csütörtök | Helyi

HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZER FEJLESZTÉSE

HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZER FEJLESZTÉSE

Új gépek kerültek átadásra a Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése részeként városunkban

A Karcag Városi Önkormányzat és a Tisza -tavi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás, valamint az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. által közösen elnyert KEHOP-3.2.1-15-2017-00023 azonosító számú „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Karcag Város, valamint a Tisza-tó térségében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” projekt keretében új gépeket kerültek átadásra
A mai napon került sor ünnepélyes átadó keretein belül munkagépek átadására. Miért fontos ez a város számára kérdeztük Karcag polgármesterét.

- A hulladékgazdálkodás kiemelt jelentőségű, főleg a XXI. században, amikor egyre több olyan feleslegessé vált dolog, hulladék, háztartási hulladék, elektronikai hulladék, és még sorolhatnánk tovább, keletkezik, amit természetesen kezelni kell. Ennek egy része olyan hulladék, amelyet újra lehet hasznosítani, tehát azok a gépek, amelyek most átadásra kerültek, jelentős része az újrahasznosítható hulladékoknak a szétválasztását, különválasztását, mozgatását, feldolgozását fogja majd segíteni. És természetesen az a két hulladékszállító gépkocsi, amelyben látszik, hogy a különbség, tehát egy nagyobb és egy kisebb, ezzel pedig olyan helyekre fognak tudni eljutni a hulladékgazdálkodás szakemberei, amelyet eddig nem tudtak megközelíteni. Tehát azok a kertvárosi részek, azok a keskenyebb utcák, azok a települések, hiszen több település tartozik a karcagi hulladékgazdálkodáshoz. Azok a települések, ahol kisebb a kommunális hulladék vagy az újrahasznosítható hulladéknak az összegyűjtési területe, ezért nem férnek el ezek a nagyobb autók, ők ezt a részt is meg tudják közelíteni. Én azt gondolom, hogy így válhat majd teljessé Karcagon is az a hulladékszállítás, amely eddig néhány utcába nem jutott el, vagy nem tudott más miatt bejutni. Úgyhogy én azt gondolom, hogy óriási segítség lesz az itt dolgozó szakembereknek.

A projekt keretin belül átadásra kerültek egy úgynevezett kitológép és egy dízeltrargonca

- Ez az a terület, ahol mozgatni kell azokat az anyagokat, amiről beszéltem, hiszen más fejlesztési része is van a hulladékgazdálkodási telepnek. Épül egy csarnok, ahol hulladékválogató lesz. Itt fogják azokat az anyagokat szétválasztani, amelyet újra lehet hasznosítani. És természetesen ezért ezek, amikor összegyűlnek, óriási súlyuk van, tehát kézi erővel nagyon nehéz mozgatni. Ebben fog segíteni a most átadásra került targonca, illetve az az erőgép, amely ezeknek az emeléséhez, mozgatásához szükséges.
Mint említettük a projekt kedvezményezettje Nagykunsági Környezetvédelmi, Területfejlesztési és Szolgáltató Kft.

Már bizonyára tudják a kedves nézők, hogy van egy hulladékos fejlesztési projektünk folyamatban, és ehhez a hulladékos fejlesztési projekthez kapcsolódnak eszközbeszerzések is. Már korábban tájékoztatást adtunk arról, hogy kukaedények kerültek beszerzésre, azoknak az átadása már az elmúlt év őszén megtörtént, most pedig gyakorlatilag hulladékgyűjtő célgépeket, illetve a hulladékkezelésben résztvevő gépeket adunk át a mai napon, illetve helyezünk üzembe. Két kukásautó van közvetlenül itt mellettünk, amelyik ugye műbe fog állni és dolgozni fog itt a térségben, valamint a jobb oldalunkon lesz egy kitológiai mesehomlok rakodógép, az a hulladékkezelésben, a mechanikai előkezelésben fog majd gyakorlatilag a mechanikai gépsornak, a mechanikai előkezelő gépsornak a megtáplálását fogja végezni. Illetve van egy targoncánk még, ami szintén a leválogatott anyagoknak a mozgatásában, bálázott anyagoknak a mozgatásával fog szerepet játszani.

- Milyen területen fognak ezek felhasználásra kerülni?

A kukásautók jellemzően Karcagon fognak majd dolgozni. Ez egy nagyobb, egy 16 köbméteres autó, egy kéttengelyes gép, tehát gyakorlatilag ez nem a nagyobb távolságokról fogja ráhordani a hulladéklerakóra a hulladékot. Van egy kisebb autónk, egy 12 köbméteres szintén ebben a projektben, amit beszereztünk, ez pedig jellemzően a kertvárosias részekben, külvárosi részekbe, illetve nagy valószínűséggel Berekfürdőn fog majd dolgozni. Itt szűk utcák vannak, tehát nagyobb gépekkel nem tudunk megfelelően eljárni az utcákba, nem tudunk megfordulni az adott helyeken, tehát ide mindenképpen a kisebb célgéphez szükséges.

F. Kovács Sándor városunk és térségünk országgyűlési képviselője kiemelte Magyarország kormánya fontosnak tartja a vidék folyamatos fejlődését és a hulladékgazdálkodási feladatok elvégzését
Megnéztük azokat a gépjárműveket, amit a Nagykunsági Környezetvédelmi Kft szerzett be itt Karcagon. Két kukásautó, egy nagy és egy valamivel kisebb, hogy a kisebb utcákban, akár Berekfürdőn a kertekben is meg tudják oldani a hulladékszállítást, rakodógépekkel. Én azt gondolom, hogy a XXI. századnak megfelelően modern gépeket szerzett be ez a kft. A karcagi szeméttelep és hulladékválogató hamarosan elkészül. Én azt gondolom, hogy ezeket a fejlesztéseket, ezeket a környezetvédelmi fejlesztéseket mindenképpen jól végzi ez a cég, és Karcag és a környéke ellátása ebből a szempontból nagyon jó lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.