Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Augusztus 23. 18:52, szerda | Helyi

Magyar-kazah agrárkapcsolatok

Magyar-kazah agrárkapcsolatok

Agrártechnológiánkra, kutatási eredményeinkre is szüksége van Kazahsztánnak

Ígéretes lehetőség rejlik a magyar-kazah agrárkapcsolatokban, Magyarország fontos szerepet vállalhat a jelentős fejlesztések előtt álló kazah mezőgazdaság korszerűsítésében. A közép-ázsiai országgal egyetemi oktatási, valamint halászati és agrárkutatási témákban kötött megállapodások is erősítik a két állam együttműködését – mondta a földművelésügyi miniszter az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsoraiban.

A pár nappal ezelőtti kazahsztáni tárgyalásairól szólva Fazekas Sándor elmondta: korábban, 1990 előtt a magyar termékek megtalálhatóak voltak Közép-Ázsiában, és az a cél, hogy ezt az exportpiacot a lehető legnagyobb mértékig visszahódítsuk. Mint fogalmazott, Kazahsztán Európa területének negyedével mérhető, hatalmas mezőgazdasági területekkel rendelkező ország, ahol szinte minden ágazatban fejlesztésre készülnek. Ehhez vetőmagra, agrártechnológiára, zöldség- és gyümölcsszaporító anyagokra, kutatási eredmények átvételére és képzésre van szükségük és igényük.

Már most is több olyan program létezik, amely a magyar-kazah agrár-együttműködés szolgálatában áll, az egyik ilyen fontos projekt a Pannon Breeding, amelynek célja a vetőmagtermesztés, vetőmag-nemesítés, a Kazahsztánban található, vadon fellelhető növényfajták begyűjtése, és többek között nemesítési célú hasznosítása. De gyümölcsültetvények telepítésében is érdekeltek vagyunk – fogalmazott Fazekas Sándor. Mint mondta, Kazahsztán élelmiszerből néhány területtől eltekintve nem önellátó, így a magyar mezőgazdasági termékeknek, prémiumélelmiszereinknek, fejlett technológiánknak, felhalmozott tudásunknak van helye Ázsia ezen régiójában is.

(FM Sajtóiroda)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.