Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Január 24. 05:01, kedd | Helyi

MAGYAR KULTÚRA NAPJA

MAGYAR KULTÚRA NAPJA

A Városházán tartották a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett ünnepséget.

A Városháza dísztermében tartott magyar kultúra napi ünnepségen részt vett F. Kovács Sándor, városunk és térségünk országgyűlési képviselője, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, Szepesi Tibor polgármester, Sári Kovács Szilvia alpolgármester, Rózsa Sándor jegyző és Szele-Király Andrea, a Karcagi Járási Hivatal vezetője is.

A megjelent vendégeket Kunné Nánási Mónika, a Déryné Kulturális Központ megbízott igazgatója köszöntő beszédében elhangzott, hogy a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a Nemzeti Múzeumban őrzött kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt, 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnuszt.
Az ünnepi beszéd után a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Vonósegyüttesének ünnepi műsora hangzott el, versmondással közreműködött Finta Zoltán.

1993 óta a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett ünnepségek keretében tüntetik ki a pedagógusokat. Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testületének döntése értelmében, 2017-től a Karcag Város Kultúrájáért és a Karcag Város Sportjáért kitüntető díjak átadására is e jeles nap tiszteletére szervezett ünnepség keretében kerül sor.

A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Karcag Város Kultúrájáért Díjat a város érdekében végzett kiemelkedő nevelő-oktató munka elismeréseként Nagy Tibornénak, a Madarász Imre Egyesített Óvoda óvodapedagógusa, intézményvezető-helyettesének adományozta. A díjat Szepesi Tibor polgármester adta át részére, majd a kollégák és az óvodások nevében Balajtiné Sütő Margit általános intézményvezető-helyettes köszöntötte.

A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Karcag Város Kultúrájáért Díjat a város érdekében végzett kiemelkedő nevelő-oktató munka elismeréseként adományozta Házi-Sáray Máriának, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézménye pedagógusának. A kitüntetést Szepesi Tibor polgármester adta át, a kitüntetettet a kollégák nevében Kissné Soós Ágnes, a Karcagi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese és Plósz Csilla Margit intézményvezető köszöntötte.

A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Karcag Város Kultúrájáért Díjat a város érdekében végzett kiemelkedő nevelő-oktató munka elismeréseként Birizló Csabának, a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda pedagógusának adományozta. Az elismerést Szepesi Tibor polgármester adta át, a kollégák nevében Kovács Miklósné igazgató és Gulyás Zsolt érseki tanácsos, plébános, az iskola lelki vezetője gratulált.

A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város művelődése, művészeti élete érdekében végzett kimagasló munkájának elismeréseként a Karcag Város Kultúrájáért Díjat adományozta Barkóczi Zoltán előadóművésznek. A kitüntetést Szepesi Tibor polgármester adta át, a művészt köszöntötte Karcagi-Nagy Zoltán önkormányzati képviselő.

A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Karcag Város Sportjáért Díjat Gonzales I Llussa Jordi testvérnek, a Szent Pál Marista Általános Iskola munkatársának adományozta. A kitüntetést Szepesi Tibor polgármester adta át, a kollégák nevében Dánielné Kacsó Andrea igazgató köszöntötte a díjazottat.

A magyar kultúra napja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztere Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományozott Csináthné Bakó Évának, a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda pedagógusának. Az elismerést Szepesi Tibor polgármester adta át, a kollégák nevében Kovács Miklósné igazgató és Gulyás Zsolt érseki tanácsos, plébános, az iskola lelki vezetője gratulált.

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepség a Szózat eléneklésével ér véget, zongorán kísért Koppány Mária előadóművész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.