Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Április 23. 05:20, vasárnap | Helyi

MEGYEI DÖNTŐBEN KEREKES JÓZSEF LAJOS

MEGYEI DÖNTŐBEN KEREKES JÓZSEF LAJOS

A Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium diákja, Kerekes József Lajos angol nyelvi versenyen bejutott a megyei döntőbe. Vele, és oktatójával, Talmácsné Rózsa Hajnalkával beszélgettünk erről.

- A legutóbbi verseny a 10. évfolyamosok számára kiírt angol nyelvi megyei verseny volt. Iskolánkból hat tanuló jelentkezett. Az iskolai fordulót a gyerekeink itt írták nálunk, egyikük továbbjutott a döntőbe, nevezetesen Kerekes József. Egyébként több mint 500 nevező volt megyei szinten, 29 iskola nevezett, a döntőbe 40 diákot hívnak be 19 iskolából.

- Az utolsó napokban is volt még néhány szabály, amit átnézett tanítványaival tanáruk.
- Az iskolai forduló írásos forma volt, a döntő szóbeli lesz. A szóbeli két részből áll, egy úgynevezett interjú részből, ahol ugyanazok a témakörök fordulnak elő, mint a tankönyvekben, illetve az érettségi témakörei, vagy akár a nyelvvizsga témakörei - család, szabadidő, utazás, szórakozás, egészség, betegség stb. A másik fele egy képalapú önálló témakifejtés lesz. Azt gondolom, hogy tudunk célirányosan készülni, illetve egész évben ezt tesszük, hiszen témakör specifikusak a tankönyveink. Józsi olyan szorgalmas, mindig ügyesen szerepel órán és órán kívüli megmérettetésen is. Reméljük, hogy ott akkor tényleg nem lesz lámpaláza és szépen helyt fog állni- mondta Talmácsné Rózsa Hajnalka.

- Kerekes József Lajos számára az angol nem okoz nehézséget.
- Fontosnak tartom az angolt, de nem tudom megmagyarázni, hogy szerintem mégis miért fontos. Szerintem a mai világban már szükségünk van az angolra, hogy csak boldoguljunk normálisan az életben, s még kedvtelésből is nagyon jó érzés angolul beszélni, írni, vagy hallgatni dolgokat, vagy csak videókat nézni.

- A verseny írása közben már érezte, hogy jól sikerült megoldania a feladatokat, de száz százalékig nem volt benne biztos.
- A versenyig át fogom nézni a párbeszédről tanultakat, és igazából le kell nyugodnom, mert ahol szemtől szembe kell nézni, azaz beszélgetni kell, eléggé ideges tudok lenni a nagyközönség előtt. A verseny mellett nyelvvizsgából idén írásbelizni és októberben szóbelizni fogok, egyelőre ennyi a terv. Érettségi után nekünk kötelező letenni a technikusit is, azt követően pedig szeretnék a Debreceni Egyetemre menni.

- Az angol mellett más nyelvet is tanul hobbi szinten Kerekes József Lajos.
- Hobbi szinten picit tanulok spanyolul, az a második legelterjedtebb nyelv szerintem Amerikában az angol után. Valamennyire megyeget, de nem vagyok benne biztos, hogy úgy, mint az angol, de igyekszem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.